EtkinliklerGenel

YHT Seti Bakımcısı Mesleği Tanımlanıyor

​TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde başlatılan ve Derneğimizin de proje ortağı olduğu “High-Speed MAPDaR -YHT Seti Bakımcısı Mesleği Tanımlanıyor ve Tanınıyor Projesi”nin başlangıç toplantısı 21 Ocak 2021 tarihinde yapıldı.

Yüksek Hızlı Tren (YHT) setlerinin bakım ve onarım süreçlerinde görev yapacak teknik elemanların bilgi, beceri ve yetkinliklerinin en iyi duruma getirilmesinin amaçlandığı “High-Speed MAPDaR – YHT Seti Bakımcısı Mesleği Tanımlanıyor ve Tanınıyor Projesi”nde Avrupa Birliği’nden 193 bin 661 Avro hibe alınacak.

2020 yılı proje teklif çağrısı döneminde Erasmus+Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar faaliyeti kapsamında TCDD Taşımacılık A.Ş. koordinatörlüğünde Ulusal Ajansa sunulan proje, 239 teklif arasından seçilen 30 proje arasına girerek, Avrupa Birliği’nden 193 bin 661 Avro hibe almaya hak kazandı.

TCDD Taşımacılık A.Ş. koordinatörlüğünde yürütülecek projenin ortakları Almanya’dan TREX Froehlich und Wachsmann GbR, İngiltere’den UK-Certified Knowledge Association, Fransa’dan CERTIFER SA ve Türkiye’den Demiryolu Mühendisleri Derneği (DEMÜHDER) ile Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’dir.

“YHT Setlerini İşletecek İnsan Kaynağına İhtiyaç Artacak”

Projenin açılışını online toplantısının yapıldığı TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Hasan Pezük tüm paydaşlara teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Genel Müdür Pezük, 2003’ten bu yana demiryolu öncelikli yatırımlar sonucu Türkiye’nin dünyada sayılı YHT işletmecisi ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı liderliğinde devam eden yüksek hızlı ve hızlı demiryolu projeleriyle 12 bin 803 kilometre olan demiryolu uzunluğunun, 2023’te 16 bin 675 kilometreye ulaşacağını belirten Pezük, halen 1213 kilometrelik YHT hattıyla nüfusun yüzde 42’sine verilen hizmet ülke geneline yayılırken hem YHT setine hem de bu setleri işletecek insan kaynağına ihtiyacın artacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu çatısı altında bulunan meslek liseleri, meslek yüksekokulları ve fakültelerin, demiryolu sektörünün ihtiyaç duyduğu uluslararası standartta insan kaynağının yetiştirilmesinde çok önemli işlev üstlendiğine dikkati çeken Pezük, bu eğitim yuvalarından mezun mühendislerin, teknisyenlerin ve işçilerin, demiryolu sektöründe birçok başarılı projeye imza attıklarını dile getirdi.

“Teknik Elemanlar Avrupa’daki Eşdeğerleri Gibi Eğitilecek”

Pezük, Türkiye’nin demiryolu ağının, entegrasyon içinde bulunduğu Avrupa Birliği ulusal demiryolu sistemlerinin karşılıklı işletilebilirlik (TSI) kural ve ilkeleri doğrultusunda çalıştırılmasının hedeflendiğine işaret ederek şöyle konuştu: “Bu hedef doğrultusunda başlatılan High-Speed MAPDaR Projesi ile YHT setlerinin bakım ve onarım süreçlerinde görev yapacak teknik elemanların bilgi, beceri ve yetkinliklerinin en iyi duruma getirilmesi, kalite güvencesi temelinde Avrupa’daki eşdeğerleri gibi eğitilmesi ve belgelendirilmesi sağlanacak. Aynı zamanda YHT işletmeciliğinin kalitesinden ve güvenliğinden sorumlu YHT seti bakımcısı mesleği hem ulusal hem uluslararası meslek standardına kavuşturulacak.

“Projenin 36 Ayda Tamamlanması Öngörülüyor”

Projenin, hizmet kalitesinin artmasına, güvenli bakım süreçlerinin oluşmasına ve emniyetli YHT işletmeciliğine doğrudan etkisi olacağını anlatan Pezük, projenin AB 2020 hedeflerinden olan hayat boyu öğrenme ve hareketliliğin gerçekleştirilmesi, eğitim ve öğretimin kalite ve verimliliğinin artırılması, yaratıcılık, yenilikçiliğin teşvik edilmesi, sosyal içermeyi ve istihdam edilebilirliğin artırılması konularını da kapsadığını kaydetti.

Pezük, bugün başlatılan ve 36 ayda tamamlanması öngörülen projenin, gelecekte sektör açısından çok önemli kazanımlar sağlayacağını, her geçen gün güçlenen ve gelişen demiryolu sektörünün ihtiyaç duyduğu uluslararası standartlara sahip insan kaynağının yetiştirilmesine önemli katkı vereceğini belirtti. Konuşmasının ardından Genel Müdür Hasan Pezük proje hatırası olan “Anı Belgesi”ni imzalayarak projenin sektöre ve ülkeye hayırlı olması dileğinde bulundu.

DEMÜHDER olarak projenin ülkemiz demiryolu sektörüne, TCDD Taşımacılık A.Ş. ve diğer proje ortaklarına ve Derneğimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.

DEMÜHDER Yönetim Kurulu

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir