DernekEtkinliklerGenel

TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş “Demiryolu Mühendisleri İçin Mesleki Network” Projesinin Açılış Toplantısına Katıldı

Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar proje türünde “Demiryolu Mühendisler Derneği” tarafından hazırlanan ve AB Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen “Demiryolu Mühendisleri için Mesleki Network” adlı projenin açılış toplantısı 16-18 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye’de gerçekleştirildi.

Demiryolu Mühendisleri Derneği’nin koordinörlüğünde yürütülecek olan projenin açılış toplantısına, proje ortaklarından Hırvatistan Demiryolu Mühendisleri Derneği yönetim kurulu üyeleri, Certifer Almanya ve Certifer Türkiye Genel Müdürü ve ilgili paydaşların proje ekipleri, Türkiye Ulusal Ajansı uzmanları ile TCDD Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Metin Akbaş, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Erol Arıkan’da açılış toplantısına katılım sağladı.

Toplantı, Çağdaş Görgülü’nün moderatörlüğünde Demühder Genel Başkanı Çetin Tekin’in hoşgeldiniz konuşması ile başladı. Demühder Genel Başkanı Çetin Tekin yaptığı konuşmasında;
“Proje kapsamında, elde etmeyi düşündüğümüz en önemli kazanç, Raylı Sistemler sektöründe çalışan mühendislerin bağımsız değerlendirme kuruluşları tarafından belgelendirme süreçlerinin ülkemizde uygulanabilirliğinin değerlendirmesi olacaktır.

Bir örneği Avrupa’da halen gerçekleştirilmekte olan ve Avrupa Demiryolu Mühendisleri Dernekleri Birliği (UEEIV) tarafından çeşitli ülkelerde uygulanan “EURAIL-ING” belgelendirme ile raylı sistemler sektöründe sistem mühendisliği belgesi verilmektedir. Bu sertifikasyon sürecinin gereklerinin yerine getirilerek demiryolu mühendislerinin uluslararası personel belgelendirme standardı kapsamında bir sistem tasarlanması için yol haritasının oluşturulması projede elde edeceğimiz diğer önemli kazanç olacaktır. Varmak istediğimiz nihai hedef, gereklerini öğrendiğimiz belgelendirme sisteminin ülkemiz demiryolu mühendisleri için de hayata geçirmektir. Bu hedef doğrultusunda çabalarımızı arttırarak devam ettireceğiz. Diğer yandan sektörümüzün sivil toplum ayağında etkinliği ve yetkinliği her geçen gün artarak devam eden derneğimizin bilimsel ve sosyal alanda kurmuş olduğu network ve bu networkün doğuracağı potansiyel bizleri heyecanlandırmaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Hırvatistan Demiryolu Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Goran Horvat konuşmasında;
“ Proje Hırvatistan Demiryolu Mühendisleri Derneği olarak bizleri de çok heyecanlandırmaktadır. Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan tüm aktiviteler ile proje çıktıları için azami çaba sarf ederek kaliteli çıktılar üretmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Türkiye’de bulunmaktan çok mutluyuz” diyerek konuşmasını bitirdi.

Projenin diğer ortağı olan Certifer Almanya Genel Müdürü Selda Bıyıklı;

“Dünyanın önde gelen belgelendirme kuruluşlarından olan Certifer ailesi olarak projede olmaktan çok mutluyuz. Türkiye ile işbirliği yapmaktan her zaman mutlu oluyoruz. Avrupa düzeyinde çıktılara da sahip olacak proje için her türlü katkı sunmaya hazırız.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Certifer Türkiye Genel Müdürü Ercan Yıldırım;

“Demiryolu Mühendisleri Derneği ile stratejik işbirliğinde yeni bir aşama olan projede yer almaktan gurur duyuyoruz. Stratejik işbirliğimizi geliştirmek adına gelecekte de benzer projelerde yer almak için her türlü çabayı destekliyoruz. Projenin tüm sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek sonuçlar üreteceğinden şüphe duymuyoruz. Certifer ailesi olarak Türkiye raylı sistemler sektöründe yer alacak tüm projeler için destek vermekten ve var olan potansiyelleri arttırma amacıyla iş birliğine açığız” diyerek “projeyi hazırlayan tüm uzmanlara teşekkürlerini iletti.
Son olarak Türk mühendislerin önemli projelerde imzası bulunduğunu belirten Akbaş, “Türk mühendislerinin de imzası bulunan Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi dünyanın gıpta ile baktığı büyük eserler inşa edilmiş, Türkiye bir baştan bir başa YHT Hatlarıyla donatılmaya başlanmıştır.

Türkiye’miz, yüksek hızlı tren teknolojisini hayata geçiren dünyada 6, Avrupa’da ise 8. ülke konumundadır. YHT Hatlarımız nüfusumuzun neredeyse yarısına doğrudan ulaşmış bulunmaktadır. Bu teknolojiyi yaygınlaştırmak ve daha fazla vatandaşımızın hızlı, konforlu ve güvenli hizmete daha etkin ulaşması adına çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir.” ifadelerini kullandı. 2053 Ulaştırma Master Planı’nda mühendislerin çalışmalarının kıymetli olduğunu dile getiren Akbaş, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, 2053 Ulaştırma Master Planı’nda demiryollarının önemine vurgu yapıp hızlı trenlerle birbirine bağlı il sayısını 13’ten 52’ye, 13 bin 22 km olan demiryolu ağımızı ise 28 bin 590 km’ye çıkarmayı hedeflemiştir. Bu aşamada siz kıymetli mühendislerimizin çalışmaları bizler için çok değerlidir. Demiryolları kapsamlı bir gelişim süreci yaşarken aynı zamanda demiryollarının uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği regülasyonlarına uyumu da son derece önemlidir. Bu uyum sürecinde sivil toplum kuruluşlarının destekleri ve süreçte aktif rol almaları, kurumsal yapımızın en önemli ögesi olan insan kaynağımızın niteliğini de artıracaktır. ” şeklinde konuştu.

Genel Müdür Metin Akbaş konuşmasını şöyle tamamladı: “Avrupa Birliği tarafından desteklenen mesleki eğitim projeleri, eğitimsel bakış açış ile birçok soruna çözüm aramanın yanında, bizim gibi köklü kuruluşların kültürel mirasının korunmasına da katkı sağlamaktadır. Demiryolculuk, dünyanın her yerinde aynıdır. Bugün ülkemizde misafirimiz olan Hırvatistan Demiryolu Mühendisler Derneği ve sektörün önde gelen firmalarından Certifer AEbt ile mesleki anlamda aynı dili konuşmaktayız. Demiryolu Mühendisler Derneği’nin projesinde bir araya gelen bu ortaklık yapısı, var olan bilgi ve birikimlerin ortak akıl ve çaba ile katma değere dönüşmesi anlamında güzel sonuçlar doğuracaktır. Her geçen gün güçlenen ve gelişen demiryolu sektörümüzün ihtiyacı olan, uluslararası standartlara sahip insan kaynağının yetiştirilmesine çok önemli katkı sağlayacak bu projenin sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Başta Almanya, Hırvatistan ve Türkiye’deki ortaklar ile projede emeği olan herkese tekrar teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından, proje ortağı kuruluşların kendilerini tanıtmak amacıyla, Demühder adına Sabri Ekrem, Hırvatistan Demiryolu Mühendisleri adına Marjana Petroviç, Certifer Almanya adına Selda Bıyıklı sunum yaptı.

Açılış toplantısının son oturumunda ise Demiryolu Mühendisleri Derneği adına Sabri Ekrem, proje sunumu, proje çıktıları, proje yaygınlaştırma ve risk planları hakkında sunum yaparak fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantının ikinci ve üçüncü gününde TCDD Taşımacılık A.Ş. Eskişehir Demiryolu Eğitim ve Sınav Merkezi Müdürlüğü’ne teknik ziyaret gerçekleştirilerek, dijital uygulamalar hakkında karşılıklı deneyim paylaşımı gerçekleştirildi. Tüm ortakların aktif katılımı ile gerçekleştirilen aktiviteler sonrasında bir dahaki toplantıya kadar yapılacak işlerin koordine edilmesi sonrasında etkinlikler tamamlandı.

Rail Ing Network Projesi

Demiryolu Mühendisleri Derneği olarak, Türkiye Ulusal Ajansına 2021 yılında sunduğumuz “Demiryolu Mühendisleri için Mesleki Network” isimli proje, Avrupa Birliği Erasmus Mesleki Eğitim projeleri kapsamında hibe verilmeye layık görülmüştür.

Proje kapsamında, Raylı Sistemler sektöründe çalışan mühendislerin bağımsız değerlendirme kuruluşları tarafından belgelendirme süreçleri ile ülkemiz için de uygulanabilirliği incelenecektir. Bir örneği Avrupa’da halen gerçekleştirilmekte olan ve Avrupa Demiryolu Mühendisleri Dernekleri Birliği (UEEIV) tarafından çeşitli ülkelerde uygulanan “EURAIL-ING” belgelendirme ile raylı sistemler sektöründe sistem mühendisliği belgesi verilmektedir.
Proje kapsamında ayrıca, Avrupa çapında raylı sistemler sektöründe çalışan mühendislerin çalışma hayatında karşılaştıkları mesleki zorlukları aşmak için ihtiyaç duydukları eğitimler için bir anket ve araştırma çalışması gerçekleştirilecektir.

Proje 18 ay sürecek olup, proje ortakları Almanya’dan Certifer Aebt, Hırvatistan’dan Hırvat Demiryolu Mühendisleri Derneği (HDŽI)’dır.

Proje web sitesi : www.railingnetwork.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir